Consells dietètics per les festes de Nadal

Procurar no arribar als grans dinars i/o sopars (sopar de Fi d’any; dinars de Nadal, San Esteve i Any Nou, sopars d’empresa…) amb una gran sensació de gana. Prendre alguna cosa (esmorzar, mig matí ó berenar) com fruita o vegetals frescos i crus (bastonets de pastanaga, rave, api…), barretes de cereals integrals, formatge o làctics desnatats, entre d’altres.

Realitzar algun tipus d’activitat física moderada, com podria ser anar caminant fins el lloc on es reuneix la família, realitzar les compres nadalenques a peu, i utilitzar les escales en lloc de l’ascensor o de les escales mecàniques. Les petites caminades de 15-20 minuts a bon ritme poden suposar un consum energètic de fins a 200 kilocalories.

Tenir molt en compte les begudes alcohòliques pel seu gran aport de calories extres. Un got de vi (170cc) aporta al voltant de 115 kilocalories, una cervesa mitjana (300cc) aporta 100 kcal, una copa de whisky (50cc) són 112 kcal i un combinat de cola amb whisky (200cc+50cc) al voltant de 208 kcal.

Realitzar un registre dietètic. El simple fet d’anotar tot el que es menja i beu ja serveix per prendre consciència de les quantitats que s’ingereixen. A més a més, és una eina que limita una ingesta futura desproporcionada. Normalment en aquests àpats subestimem unes 1000 kcal.

No saltar-se l’esmorzar tot i haver fet un excés la nit anterior.

Tenir gran força de voluntat i capacitat de planificació. Mentre es camina cap al lloc on tindrà lloc la celebració, es pot pensar en les eleccions saludables que es realitzaràn.

No passar molt temps al voltant de la taula, ni abans ni després del menjar, ja que en ella sempre hi haurà una major probabilitat de picar aperitius, dolços, etc.

Cuinar les quantitats adequades per evitar que quedin aliments sobrants i que és tinguin que consumir la resta de dies no festius.

Amb independència dels plats continguts en qualsevol menú festiu, la resta de l’alimentació diària ha d’estar centrada en aliments rics en fibra, com les fruites, verdures, cereals integrals i llegums. La fibra dietètica aporta un nivell de sacietat important amb poques calories.

Bones i saludables  festes!

Vanesa Sans Rosich
Assessora nutricional.

Comparteix:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Articles relacionats